Oprichting Omgevings Advies Raad
Op 12, 14, 19 en 20 februari hebben bijeenkomsten over de oprichting van een Omgevings Advies Raad (OAR) plaatsgevonden in Nieuwediep, Gieterveen, Gasselternijveenschemond en Gasselternijveen.
De avonden zijn georganiseerd door de Gemeente Aa en Hunze en werden goed bezocht. Bij elke bijeenkomst was goed duidelijk dat de aanwezigen het windpark niet willen. Toen duidelijk werd dat de OAR door de omwonenden opgezet en uitgevoerd zal worden en Provincie en Gemeente alleen als toehoorders en regelaars er bij betrokken zullen worden steeg de acceptatie van de OAR snel. Wij zijn daar blij om, want de OAR is de georganiseerde spreekbuis van de omwonenden.
Waarom vind WindNEE dat er een OAR moet worden opgericht?
WindNEE heeft in haar statuten staan dat zij alles zal doen om het windpark De Drentse Monden en Oostermoer tegen te houden. Ook staat in de statuten beschreven dat WindNEE is opgericht om op te komen voor de belangen van de omwonenden van het windparkdeel Oostermoer.
Nu de Raad van State heeft beslist dat het park gebouwd mag worden zal WindNEE zich dus met nadruk ook richten op het belang van de omwonenden. Het windpark kan immers niet meer worden tegengehouden?
WindNEE wil alle mogelijkheden aanwenden om de overlast voor omwonenden te beperken, toe te kunnen zien op handhaving op veiligheid en de eventuele financiële regelingen zo veel mogelijk aan te wenden voor de mensen die het meest gedupeerd zullen zijn. Als het nodig is om daarvoor in overleg te treden met de initiatiefnemers van het park, dan zullen we dat doen. Maar uiteindelijk gaat het om de omwonenden. Dus vooral zij moeten kunnen meepraten. WindNEE neemt ook zitting in de OAR, als extra geweten voor de omwonenden. Bovendien worden WindNEE en alle andere leden van de OAR ondersteund door Rob Rietveld van de NLVOW die als onze adviseur zal optreden. Zijn ervaring bij andere soortgelijke overleg organen zal van onschatbare waarde zijn.
Staakt WindNEE nu de strijd?
Nee. Als er mogelijkheden zijn om het windpark tegen te houden, dan zullen we die met beide handen aangrijpen. Maar de kans is klein dat die zich nog voor zullen doen. De vergunningenronde die momenteel loopt (en waar ook WindNEE bezwaar tegen heeft aangetekend) is helaas slechts een formaliteit…..
En hoe zit het dan met de juridische strijd?
WindNEE gaat daar gewoon mee door. Gezondheid en overlast zijn zeer lastige onderwerpen in het kader van schadevergoedingen. Wij denken dat de grootste winst te halen is bij het aantonen van waardevermindering van woningen. Daarom gaan we door met de 2e fase van de juridische strijd.
Op korte termijn zal een bijeenkomst over dit onderwerp worden georganiseerd. Hou onze website en/of Facebook pagina in de gaten!